Wednesday, March 30, 2011

Kek Lapis..Kek lapis..

huhu...aku memang suke giler makan kek lapis sarawak...now aku tengah melapis2 lapis kek lapis coklat cheese..resepi dari awek adik aku cha..ermm..sementara menunggu setiap lapisan kek nie masak..so aku dah sempat mengemas semua bahan2 wat kek tadi..pastue aku dah siap iron baju tuk nak pakai esok..n finally aku update blog kesayangan aku nie..dah lame aku tak update kan..huhu..klah nak sambung melapis-lapis sambil layan cite my girl nie.. cayok!!!!

Wednesday, March 23, 2011

Nak Hidup Bahagia Tak???

Alhamdulillah ...baru pas lunch ayam goreng berempah + sayur kacang panjang..nyum..nyum..sooodaaappp... actually aku nak share ngan korang semua ape yang aku dapat dari email kat ofis pagi nie..member main forward2 kan..biase la tue..yang berguna kite jadikan panduan kan..when aku bace email nie..then aku rase memang betul pun statement yang di bagi tue.. dari 6 prinsip tue..yang no. 4 paling aku suke..mendalam maksudnye tue...so jom kite cube pahami dan hayati perkara nie..

6 PRINSIPLES OF LIFE

1. No Point using limited life to chase unlimited money.

2. No point earning so much money you cannot live to spend it.

3. Money is not yours until your spend it.

4. When you are young, you use your health to chase your wealth, when you are old, you use your wealth to buy back your health. Difference is that, it is too late.

5. How happy a man is, is not how much he has but how little he needs.

6. No point working so hard to provide for the people you have no time to spend with.

SO FIKIR-FIKIRKAN ....DAN SELAMAT BERAMAL...

Keputusan SPM Diumum Hari Nie...

dup..dap..dup ..dap....mesti student2 yang tengah tunggu result SPM makin cuak hari nie kan..mane tak nye..Keputusan SPM diumum hari nie..so confirm malam tadi mereka tido tak lena..dok pikir ape la result aku ..hehe..aku dah alami pengalaman nie 8 tahun lepas..mase tue mak aoii..Allah je yang tau betape cuak nye aku nak pie amik result..terlalu byk aku pikir..memang malam tue aku tido tak lena giler la.. so pade adik2 yang amik result hari nie..All the Best yer..just nak pesan...berjaya dapat result cemerlang SPM tak menjanjikan kite tuk dapat result yang cemerlang mase kat universiti nnti kalo kite tak terus berusaha..yang penting kite terus fokus dan tahu hala tuju n cita2 kite tuk berjaya k..

ermmm...pas nie sekolah menengah dah jadi kenangan tuk mereka...bagi aku kenangan mase kat sekolah menengah memang terbaikkkkk la..seronok sangat bile ingat2 memori tue..heheh..next step dye pe lagi..pie study kat Universiti la..tak pun kolej2 swasta..ah..teringat pulak kat zaman mase belajo kat Universiti....ah..terus aku terngiang2 lak lagu ogy yg dalam cite ali setan tue.. so jom kite layan lirik lagu tue..


Wajah Rahsia Hati 

Dalam kehidupan ini

Yang terindah
Melalui usia remaja
Senda gurau suka duka
Sering berganti
Meninggalkan kesan abadi

Oh berdebar-debar hati nya
Kali pertama bertentang mata
Inilah pengalaman
Harus ditempuhi tiap insan

Kenakalan atau kesungguhan
Sukar mencari perbezaan
Betapa kau cuba melindungi
Jelas di wajah rahsia hati

Sunday, March 20, 2011

thanks en.cinta hati..

now aku de kat area agro bank kuala terengganu..act aku kat sini teman kan en. cinta hati de urusan ngan client..sementara client dye sampai aku pe lagi kan amik peluang la pie shopping kat dewandas..n hasilnye jeng jeng..aku berjaye dapat membeli dua pasang baju tuk kegunaan keje dan berfesyen..kihkih,cukup puas hati..puas hati..

semalam sempat gak pie desa murni n dapat la gak beli tudung dalam 4 helai and kain tuk wat baju sepasang..promosi kat desa murni nie sampai 4 april..aku sure punye la pas abis promosi tue mesti kuar promosi baru lak..thanks sangat kat en.cinta hati yer atas kesudiaan mengizinkan aku shopping..walaupun tak seberape tapi ianye amat bermakne..

Pagi Yang Gelap Kini Sudah Terang...

waduh..udah pagi ahad nie..sekejab je mase berlalu kan..now im still kat kg. tebakang, kuala terengganu lagi..cuaca kat sini berubah2..bile siang panas mak oii tak leh blah punye...then bile ke petang je..hujan n leh smpai ke malam...memang aku kebekuan bile nak tido..sejuk giler..tapi kalo dah ngantok tue..ape pun tak dihiraukan kan..pantang dihulurkan bantal..zzzzzzz....

pagi nie pun cuaca dingin je..aku rase cam kat tempat peranginan yang sejuk lak..sambil dengar kicauan burung..wah..tenang sungguh..inilah kelebihan bile tinggal kat kampung kan..kalo kat KL nie..mau kite dengar bunyi kenderaan je tak abis2.. kul 1 pagi pun cam trafik kul 5 petang kan..jam memanjang..tapi even camtue pun..aku tetap pilih dok KL..nape pilih KL tue korang pikir la sendiri k..coz aku tau setiap kite nie ade alasan masing2 right..aku nak sambung menikmati keindahan alam nie.. chow...

Friday, March 18, 2011

balik kampung..oh ho balik kampung..

yuhu, now aku on my way balik kampung halaman my hubby..kami gerak dari ofis aku dalam kul 4:35 petang tadi,now dah kul 9:20 malam still tak sampai lagi.. mau 5 jam perjalanan baru sampai. dah kematu punggung aku nie ha.. irfan pun dah tido..

ape yg aku suke bile balik ganu nie,mesti aku tak lepaskan peluang tuk pie cuci mate kat desa murni..ala gedung tudung yg murah giler tue.. aku rase all the time ade je promosi yang mereka wat..mau aku tak terjebak same kan.. pastu aku suke lepak kat pantai batu buruk sambil makan eeafood kat kedai berdekatan.. memang best ah kan..

nampak gaye cam kami dah nak sampai nie..nanti aku update aktiviti aku kat cini k,

Zizan Raja Lawak Menyanyi???

haishh...aku minat giler kat zizan raje lawak..dye nie dah la lawak..selambe lak tu..lagi satu yang aku suke pasal dye ..sepanjang yang aku tau..memang takde la kontroversi yang dye cetuskan tuk membuatkan peminat dye menyampah ...tapi makin suke ade la..coz cara dye memang sempoi.. zizan nie bermule memang dari bawah..n now..Alhamdulillah rezeki dye kan...dari pelawak then jadi pengacara, de program sendiri n finally jadi penyanyi dengan terhasilnye lagu duet zizan ngan dina era yang bertajuk Selamat Tinggal..first time aku tengok video clip nye..aku dah suke..zizan memang ade talent tuk jadi artis serba boleh..


tak sabar aku nak tengok zizan bergandingan ngan sharifah shahirah n raja azura kalo tak silap aku tuk mengacarakan Anugerah Bintang Popular Berita Harian tuk tahun nie..mesti best... klah tanpe membuang mase lagi..ape kate jom kite layan video nie.. :)





video

Thursday, March 17, 2011

BEN ASHAARI : LELAKI vs PEREMPUAN KERANA FIZIKAL


salam..pembuka entry aku hari nie adalah datangnye dari segmen Mr. Ben..tajuk segmen nie memang bikin panassss...so mari kite semua menjawab semua persoalan tue..hek ehhh...  ( cam husin dalam cite hantu kak limah balik rumah ).. . 


  1. Sila jawab soalan ini ...
    1. Anda pernah jatuh cinta ? Apakah yang membuatkan anda jatuh cinta ? Kerana fizikal atau keperibadiannya ?
      - haishh..jgn kate jatuh cinta..jatuh tangga pun penah..hehe..kebiasaannye aku jatuh cinta tue of course sebab fizikal dan jugak keperibadiannye..kasik balance..huhu..
    2. Apakah anda jenis mengutamakan fizikal dalam memilih pasangan hidup ? Kenapa ?
      takde la utama..tapi memandang la gak fizikal dye kan....cam aku nie dah le rendah..tentu nak cari pasangan idup yang tinggi dari aku..then biarla sedap mate memandang..kite nak idup selamanye ngan dye kan..kalo tak suke tgk dye..camne nak idup bersame..tul tak..
    3. Bahagian fizikal manakah yang membuatkan anda tertarik ? Kenapa ?
      ketinggian dan, rupe n badan dye..lagi satu..bulu matenye yang panjang n lentik.. hik3.. aku suke yang tinggi coz aku nie rendah je..then bulu mate aku pun pendek je..kalo dpt suami yg bulu mate panjang..so Insya Allah bulu mate anak aku panjang gak nnti..n Alhamdulillah Allah makbulkan doa aku..anak aku irfan darwisy, bulu mate dye panjang n melentik..suker.. :)
    4. Pendapat anda jika pasangan yang dah berkahwin mengatakan 'berisi tandanya bahagia' .. Apakah anda setuju ?
      haish..hambe tak setuju..tapi tue la reality yang happen skang kan..bile dah kawin je..mule la badan naik..kami pun same camtue gak..hubby aku dulu punye la kurus melidi..now adoi ai..dari size S/M ke size L/XL tu beb..baru je nak 3 tahun kawin..huk3..memang tak setuju..bahagia bukan diukur dari berisi ke tak..huk3...
    5. Setujukah , lelaki kacak biasa kaki perempuan dan perempuan cantik pula materialistik ? Jelaskan pilihan jawapan anda ..
      - tak setuju coz tak semua mereka tue seperti yang digambarkan.. memang ade happen kan..tapi tak bole la wat conclusion camtue.. :)
    6. Beri contoh LELAKI IDAMAN ( bagi perempuan ) dan PEREMPUAN IDAMAN ( bagi lelaki ) ... Sila jelaskan pilihan anda .. kenapa anda pilih 'si dia '  ..
      lelaki idaman ku adalah my hubby.. saye pilih dye kerana fizikal dan keperibadian nye yang menarik hati ku..my hubby sgt loving n caring kat aku..then of course tinggi..alhamdulillah..
    7. Apakah anda berpuashati dengan fizikal pasangan anda sekarang ?
      buat mase nie tak..coz aku n en.cinta hati dah berisi..so aku memang tengah diet tuk mengembalikan berat yang aku nak.. cayok!!! so en. cinta hati..jom join diet..asyik on off je..huk3..
    8. Apakah anda berpuashati dengan fizikal anda sendiri ?
      tipu la aku berpuas hati seratus peratus..ala..kalo tgk orang cantik ..mesti cam terdetik punyer la....eee..cantik nye dye..kalo bole nak gak cantik cam dye..aper3 pun yang penting Aku amat bersyukur dengan kurniaan Allah nie kerana memiliki fizikal yang sempurna..alhamdulillah..
    9. Perlukah seseorang wanita / lelaki itu menjaga tubuh badan kerana kehendak pasangannya ?
      - bagi aku itu terpulang coz sometimes kehendak pasangan kite tue tuk kebaikan kite gak kan.. 
    10. Zaman sekarang ini , terlalu banyak produk menguruskan badan ... Apakah anda rasa ianya benar benar mujarab ? Ada bukti ? heheh..
      - tul la..byk sangat produk..so far yang aku try takde la berkesan sgt..tapi kawan2..yang aku nak share ngan korang nie..diet atkins..yes..nie memang berkesan ok..dalam 4 minggu aku dah turun dari 51kg ke 47 kg beb..cayok..kalo nak tau lebih lanjut pasal diet nie..tgk kat cini..
      berakhir sudah sesi soal jawab..so saper2 nak join..jom... kat sini..

Wednesday, March 16, 2011

Kenape Nak Diet???

ermm...aku dah lame giler tak update pasal diet atkins yang aku tengah jalani skang ni oiii..kalo tak salah..hari nie adalah hari yang ke 30 dah....even dah 30 hari..byk gak aku kantoi..semua yg kantoi tue sebab tak tahan godaan makanan yang aku tak jumpe kat KL nie..bile balik melaka baru  jumpe..so ape lagi..belasah la kan..nnti dah balik KL tak leh nak makan..tul tak?? sape setuju..angkat tangan macam sayer...hehehe...

so tuk menu arinie..bfast tadi..aku just makan ayam goreng berempah, telur rebus 1 n telur mata 1..pastu bape gelen air masak aku minum pun aku dah tak tau..hhehe..jadi kembung air lak aku nnti haaa.. so aku teruskan menu diet aku lunch tadi ngan makan sayur kacang panjang + ikan pari bakar + air asam..perghh...memang terbaik dari kedai la..aku tiap2 hari beli ikan bakar kat kedai pak cot nie..addicted agakye aku nie..hisshh... bile orang lain tau aku diet..mesti dok tanye..nape nak diet..kan dah kurus..bukan gemuk pun..haishh..penat aku nak jawab tau..meh aku jawab tuk yang berbillion kalinye.. "saye diet nie coz saye rase kurang selesa ngan diri sendiri..especially bile jalan saye dah rase peha gebu saye nie saling bercium pipi n main lage2 antara satu same lain tanpa segan dan silunye"..memang siyess aku tak selesa giler..so aku pun terus amik keputusan tuk diet..n till now still on diet k.. to taknakgemuk group..jumpe nnti 10 april nie k..Insya Allah..

tuk mengetahuan korang..berat aku before diet nie adalah 51kg..but now dah sebulan aku berdiet..n berat badan aku skang adalah 48 kg.. minggu lepas dah turun 47kg..but ko tau jelah nape kan..minggu lepas kan aku de balik kg..so pepaham jelah nape naik balik yerkkk... now..aku dah on track balik..tuk teruskan target aku tuk mendapat berat ideal 45 kg.. lagi less dari tue pun bagus gak..hehehe..lame2..kurus melidi lak aku jadinye..so rahmah..teruskan usaha..cayok!!!!.. 45 kg.....tunggu akuuuuuuuuuuuuuu.....


Tuesday, March 15, 2011

BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN



Segmen dari Mr. Ben tuk hari nie..ermm..menarik...so mari kite pakat same2 join dan proud ngan negeri kelahiran kite yang tercenta k..

Sila ceritakan latar belakang anda ...


 - aku isteri kepada En. Azrul dan ibu kepada Irfan Darwisy..
 - aku berasal dari Melaka..
 - umur aku baru je sweet 27 dis coming 25th april..(saje promote lak)
 - aku de 8 adik beradik n aku no 6 yo..
 - degree holder in office system management ( x-student UiTM Dihatiku)..huhu..
 - faveret kaler : merah , hitam , putih..
 - suke travel, layan tenet n baru berjinak2 suke main masak2..



Profesion anda sekarang ?

- aku seorang setiausaha yang begitu setia sekali..kih..kih..

Blog favourite anda .. kenapa ?

- dah penah jawab soalan nie before..aku suke blog :
Mr. Ben, Hanis Zalikha, fatin liyana , amy-ameera n 1001 resepi.. sebab masing2 ade keistimewaan yang menarik aku tuk terus membace setiap entry yg mereka post.. like hal persekitaran yg berlaku, kehidupan as student, make up , life as model and yg paling best..resepi beb..al maklum la dah berkeluarga nie kan..semakin suke main masak2.. hik3..

Blog yang anda tak suka nak masuk .. kenapa ?

- saper2 punye blog yang nak tunggu loading siap aku leh tido n bangun balik pun tak siap2..aku tak suke blog yang terlalu byk gadget dan melembabkan aku tuk access blog si owner tersebut..


Impian anda terhadap blog anda ..

- impian aku kat blog nie....ermm...erm....hope semakin ramai follower dan pembace yang sudi membace dan menghargai hasil tulisan aku yg tak seberape nie..thanks pade korang yang dah jadi follower aku k..teruskan usaha kite untuk same2 menaik tarafkan industri blogger nie.. hehehe (cam dapat award pulak)..

sekian...love ya.. :)

Monday, March 14, 2011

My First Date Story..


My First Date story..hik3...wah..nie yang teringat zaman2 dolu mase becenta nie..mengimbau 5 tahun yang lalu..semuanye bermula di alam cyber..kami berkenalan tru frienster..mase tue tengah giler nak main frienster kan..huk2..nak ramaikan kawan..aku add la salah sowang nye en. cinta hati aku nie..mase tue..ayat aku standard je kat semua orang.." i add just nak tambah kawan..if tak nak..just ignore je.." so sebulan pastue suddently dye reply..then dye bagi id tuk YM n fon no..dari situ la kami berYM pulak..mase start YM tue..wah..rase cam best nye..yelah kan..coz kite ade someone yang kite leh borak n cam care pasal kite..dalam 2 minggu gak kami YM..then finally decide tuk jumpe..yang kelakarnye..mase tue actually kami same2 kat shah alam..pastue jiran lak tue..aku kat sek. 8 and dye kat sek. 7..huk2..memang sepanjang 2 minggu tue kami just berYM dan sms je..memang syok kan mase awal2 cam nak becenta nie..hari2 happy je..hik2..akhirnya...hari yang ditunggu tibe..mase tue aku ingat lagi..dye datang area umah aku kat sek. 8....yg tak tahan tue..tempat pertama first date kami adalah di pondok telefon..haha..mase tue mesti la malu2 kucing kan..cakap pun cam cover2 gitu..hek2..dalam ati mase tue memang berbunge giler..

kami just borak2 kat pondok telefon tue..mase tue dye datang just bawak scooter..so yelah kan..first date kan..tak kan terus nak kuar kan..so memang kami duk situ lepak n borak2 jelah..petang tue cam di awangan je..then dah penat borak2 kat situ..kami pun pie jalan kaki sesame pie kedai mamak yang terdekat..mase tue rase cam sweet giler je..jalan sesame pie mamak even ade scooter..memang sempoi..tangan aku memang sejuk giler mase tue..cuak n nervous beb..dye pun cakap cam cover2 gak..hik2.. memang rase heaven la first date tue..alhamdulillah semuanya tak berakhir di situ..sebenarnye itulah perjalanan lembaran love story kami bermula..n start dari situlah kami lebih banyak bergayut kat telefon..n finally pada 04.03.06 termeterailah kami as couple..setalah 2 tahun lebih menyulam cinta.. then pada 07.06.08..kami akhirnye sah menjadi suami isteri...love you en.azrul..love u so much..semoga hubungan kite kekal hingga akhir hayat.. amin..

hehe..itula cerita saye..simple je.. so nak tag kawan2..

SEGMEN :BEN ASHAARI SOAL CINTA



wow..gempak segment Mr. Ben kali nie..tajuknye je begitu mengujakan..kih..kih..so mari kite sesame jawab persoalan yang dikemukakan dengan hati yang tulus ikhlas..cewahh... im a gurl..so kat bawah nie la soalan yang perlu di jawab..come..we go tru together.. huk3...

Jika anda blogger PEREMPUAN maka inilah soalannya ..
    1. LELAKI pilihan anda ? 
      - seorang yang kelakar coz aku suke gelak, tinggi dari aku of course la kan..sedap mate memandang dari pandangan mate aku nie ha.. n terima aku seadanya..takde nak suh aku ubah itu ini tuk nak puaskan hati dye.. uwek...
    2. Perlukah lelaki SEKSI ? Definasi SEKSI seorang lelaki bagi anda ? 
      bagi aku seksi tue terlalu subjektif..ade yang kate lelaki yang berbulu dada tue seksi..tapi aku tak suke..hik3...pandangan aku la kan....lelaki tue seksi bile dye berbaju melayu lengkap dan bersampin..memang mantop la..hik2... lagi satu mereka bergaye kasual dan stylo..cam artis like anuar zain n awal ashaari..tengok memang menggetar jiwa la..hik2..
    3. LELAKI pastinya sanggup berkorban demi cinta .. Apakah anda rasa LELAKI hanya berkorban sebelum memiliki cinta anda ? Apa jadi selepas dah miliki cinta anda ?
      - ermm..based on my experience..lelaki lebih sanggup bekorban demi cinta nie memang mase nak tackle kite..yelah..mase tue semuanya bole..semuanya sanggup..then when kite dah sayang..mulelah tunjuk belang..itu tak bole..ini tak bole..ermm..tapi alhamdulillah my hubby sanggup bekorban tuk aku till now.. love u hubby...muah..
    4. Pastinya anda tidak sanggup BERMADU bukan ? Kenapa ?
      oh..soalan ape kah ini..tidak..tak ade wanita yang sanggup untuk dimadukan.. bagi aku biarlah kasih sayang hanye milik kami berdua.. pasti akan ada hati yang terluke bile bermadu nie..yelah..biase la..pasti yang baru lebih diberi perhatian..yang lame or tua..akan makan hati je..kurang perhatian..itu yang selalu terjadi right..
    5. Jika anda mengetahui pasangan anda punya teman wanita lain , apakah yang akan anda lakukan ? 
      serius..aku nie keras n hati kering..once aku dah tak suke..Insya Allah aku leh kekal tak suke..dah tentu aku tinggalkan je..nape kite nak bersedih atas kegembiraan orang lain..mereka syok becenta..kite nak bersedih ker?? eee..tak sesuai..baik kite enjoy ngan life.. 
    6. LELAKI atau PEREMPUANkah mudah berlaku curang ? 
      - bagi aku..memang lelaki yang mudah curang..perempuan nie..once dye dah sayang seseorang tue..dye setia je tau..trust giler la kat pasangan nye..but lelaki nie pantang ade gurl mengendeng2 n gedik2 skit..mule la nak curang..nak skandal2 nie..ermm..
    7. SETIA... pada pendapat anda , siapakah yang lebih setia pada cinta ? Apakah buktinya ?? 
      - of course la perempuan lebih lagi setia dari lelaki.. buktinye..aku sendiri penah alami nie semua..bayangkan mase becenta..kena berjauhan coz aku kena praktikal kat melaka..then my bf tue kat kl..so aku nik dok ingatkan dye je ha..tak sabar nak bis praktikal n balik kl tuk jumpe dye.. balik2 kl je..aku dapat tau..dye selalu kuar ngan gurl satu ofis ngan dye..OMG... setia ke lelaki tue?? eee...
    8. Apakah anda seorang yang mudah cemburu ? 
      - yessss...dari kajian Dr. Fadzilah Kamsah pun..sape yang lahir bulan April memang seorang yang sangat cemburu..aku akui memang aku nie sangat cemburu..bayangkan ye..aku nie..kalo de name gurl je kat list contact hubby aku...abis semua aku tanye..nak2 kalo de msg2..abis ah..memang perang dulu..huhuh...

      ah...terjawab semua persoalan Mr. Ben nie..memang seronok rasenye berkongsi opinion dan feeling kite ngan kawan2 kan..so jom join segmen nie.. kat cini k..

Rinduku pada dot..dot..dot..

rindunye kat blog aku nie...muah..muah..muah...seminggu lebih aku tak berkesempatan berkasih sayang ngan blog ku ini..huhu..minggu lepas memang aku bz giler ngan keje + family.. ermm..firstly aku nak ucapkan takziah kepada warga Jepun atas gempa bumi dan tsunami yang melanda baru2 nie..mari kite same2 berdoa agar keadaan di Jepun pulih seperti sediakala..amin..

Bestnye tengok tv malam tadi dow..mane taknye..Datuk Lee Chong Wei menjuarai Terbuka All England beb..aku ngan en.cinta hati bersengkang mata  tuk nak tengok game final tue..memang puas hati la tengok game tu malam tadi..penuh bersemangat even adelah skit kesilapan2 yang agak menggusarkan hati ...tapi berkat usaha..kite berjaya..huk2..memang proud to be Malaysian la.. :) rase cam heaven giler Datuk LCW dapat kalah kan si Lin Dan tue..baru dye tau kekuatan kite..yeahh...

so akibatnye...pagi nie aku cam ting tong lagi nie..mamai giler..coz kurang tido..pas tengok games badminton..aku leh lak layan tv n pie gosok2 baju keje..alih2 dah kul 2 pagi..then baru masuk tido..kul 5.30 pagi aku dah bangun..coz skang nie aku masuk keje kul 7.30 pagi..pas subuh je aku dah kuar pie membanting tulang temulang nie..mencari rezeki..ewahh.. conclusion yg aku nak wat kat sini adelah..aku sangat MENGANTOKKK..... huhu..klah..nnti de mase aku cite lagi k coz aku tengah cube meletakkan batang mancis kat kelopak mate aku nie..hahahhaha...ipu je.. :P

Saturday, March 5, 2011

Cerita Kreatif Aku Pasal Ben Ashaari..


Perghh...korang mesti kenal punyer la owner banner kat atas ni....sape lagi kalo bukan milik Ben Ashaari...aku leh gerenti la ramai giler blogger mesti ade at least satu banner kat atas tue..ha..nak tau kenaper?? sebab Blog Mr. Ben nie alwiz mengadakan segmen2 yang bagus tuk blogger2 baru cam aku nie..serius beb..before aku menceburkan diri dalam dunia blogger nie..siyes aku tak kenal pun siape itue Ben Ashaari.. tapi biler aku dah join..when aku bace hasil tulisan blogger2 lain..mesti ade entry dari segmen MR. Ben nie and mesti blog Mr. Ben terlist dalam blog yang mereka follow..dari situlah bermulanye aku mule menerjah blog Mr. Ben untuk siasat kenape blog dye alwiz menjadi pilihan para blogger..bile aku start bace blog  dye..baru aku tau kenape and finally aku turut menjadi follower kat Blog Ben Ashaari.. 

dari pandangan aku as junior niekan..blog Mr. Ben nie simple giler..warne blog dye pun gune kaler yang biase just hitam n putih....memang simple ah..when masuk blog dye pun tak tunggu lame tuk loading kan..sekejab je dah leh bace entry dye..yang paling best tue..memang banyak ah entry baru dalam sehari tue..awal2 aku takde addicted sangat nak bace blog dye..tapi lame kelamaan aku alwiz tak sabar nak bace entry baru dye..cam nak lagi..lagi..n lagi..coz blog Mr. Ben sentiasa ade entry yang boleh menjadi panduan dan pengajaran kepada kite semua dan beliau sangat bijak dalam penulisan beliau..ayat yang digunakan simple tapi bermakne n makan dalam beb..

Blog beliau adalah contoh terbaik tuk blogger2 junior cam kami nie tuk lebih mendalami n mengenali dunia blogger.. y?? sebab beliau sentiasa memberi galakan dan semangat tuk kami meneruskan dan menceburkan diri dalam dunia blog menerusi segmen2 yang beliau kelolakan ..sentuhan emas blog Ben Ashaari amat bermakne kerana setiap blog  yang terlist dalam Blog beliau pasti akan mendapat traffik yang tinggi di samping lebih bersemangat tuk menjadi seperti beliau...malah beliau turut buat Vlog tuk membantu para junior tuk lebih berjaya dengan blog masing-masing..

now, Ben Ashaari memang menjadi sifu aku tanpe disedari..aku sentiasa belajar dan terus belajar dari blog beliau dengan membace entry-entry beliau yang aku tak bace lagi sebelum aku melibatkan diri dalam dunia blog nie...memang seronok..pada Mr. Ben, saya just nak say thanks coz sudi share n advise to all of us yang memang junior giler ... Semoga penulisan Mr. Ben akan terus cemerlang.. :)

Friday, March 4, 2011

Ade Ape Dengan 04.03.2011???

04.03.2011??? hari nie la..huhuhu...mengimbau 5 tahun yang lepas...der sepasang kekasih baru declare as a couple..hhuhu...mase tue happy giler dow..yelah..setahun tak bercouple..then aku couple ngan en.azrul sehari selepas hari jadi dye..mase tue cam hadiah birthday la tuk dye when aku accepted him as my boyfrend...huhuh..malu2 kucing i di situ...huhu..ok korang leh muntah la kalo nak kan..hik..hik...

tue semua happen 5 tahun lepas..n today..genap la 5 tahun kami bercenta dan berkasih sayang...banyak kenangan...gaduh..nak break up ..jeles2.. semua nye ade...huk2..Alhamdulillah Allah menjodohkan kami...now en. Azrul dah pun menjadi my hubby..n kami dikurniakan seorang cahaya mata yang comey cam ibu dye...korang nak muntah lagi..silakan...huk..huk..huk..Irfan Darwisy name anak kami... di harapkan hubungan kami ni kekal hingga akhir hayat..

Hari nie nak dapat nak celebrate pun coz en. Hubby outstation ke Johor Bharu til this sunday...hukk..huk..huk.. memang sdey dow..tapi nak wat lagu mane kan..terima jelah seadanya..maybe after en.hubby pulang we akan celebrate simple2 je..maybe just lunch or dinner special together.. aper2 pun will update kat cini nnti.. tuk my hubby...happy anniversary bercenta yang ke 5 tahun sayang..bb love b sangat2 k..semoga kite kekal bahagia hingga akhir hayat k..cepat pulang yer..miss u much...

Pengorbanan Seorang Isteri????

tajuk post nie cam berat je kan..huhu.. bukan ape..dalam kehidupan aku skang..baru aku rase yang tuk menjadi isteri yang terbaik nie memang susah.... coz sometimes akal fikiran bergaduh ngan emosi menyebabkan aku alwiz  ilang kesabaran...yelah..korang bayangkan ..bukan ke mase weekend la kite leh bersama-sama keluarga kan...but keadaan tak memihak kat aku... hari nie my hubby kena outstation ke Johor Bharu...pagi tadi lagi dah bertolak ke sane..lots of appointment katenye..aku sebagai isteri yang sentiasa cube menjadi isteri yang solehah nie..terima dengan hati yang sedey... yelah nak tak nak..kena gak terima kan...dah hubby pergi kerana tugas..

tapiii......di sudut hati nie..memang hangin n sedey la..tinggal ngan irfan je kat umah..kalo weekday dye outstation aku leh terima lagi coz takde la terase sangat coz pagi til petang kat kat ofis..keje...kan..balik umah dah petang..layan irfan , tengok tv..dah malam..tido..so next day camtue gak..so takde la bowink n rase sangat kan..nie weekend..dah tentu de je kat umah..so mesti syahdu giler hubby takde sekali...nie pun sib baik adik aku leh temankan kami nnti...bagi aku..ini lah salah satu pengorbanan seorang isteri biler hubby dye business sendiri kan..keje tak menentu... siang malam kerja tuk kami.. even semalam baru je happy2 sambut birthday dye..alih2...hari nie dah berjauhan till ahad lak tue..isnin dah keje..bile weekdays...keje..masing-masing sibuk...kurang la mase tuk berkasih sayang..aper-aper pun sayang antara satu same lain tetap mendalam... Alhamdulillah lah Allah kurniakan irfan darwisy..dyelah peneman setia aku kat umah... weekend nie mesti menjadi weekend yang paling bowink dalam bulan nie..huhu..hope ade aktiviti yang menarik leh aku wat bersama irfan n adik aku....maybe....shopping...yeahh...heheeh..sempat lagi aku pk nak shopping nie....mau idak..shopping kan memang therapy tuk wanita yang sedey n stress..hahaha.. harapan aku..agar en.hubby selamat pergi dan selamat balik ke umah ...we miss u lot....

Thursday, March 3, 2011

Celebrate Birthday Boy!!!

Alhamdulillah ape yang dirancangkan hari nie berjalan dengan begitu lancar n best sekali...hehe..cam yg aku gtau before nie..aku 1/2 day arini..so dalam kul 1.10 petang birthday boy datang pick up aku kat ofis..then we decide tuk pie lunch kat Seoul Garden , Bangsar.. memang sodap makanan kat situ..ala2 steamboat and grill gitu.. makanan kat situ buffet..so aper lagi..kami bedal habis-habisan la kan..dah byr mahal2..rugi beb makan ckit je..so thats y la hari nie my cheat day from my diet tue..takpe..esok start balik diet k..ermm..kami makan sepuasn-puasnye smpai dalam kul 2.45 petang.. pastue kami teruskan aktiviti ke Mid Valley...

kat  Mid Valley aku pun pie mencari hadiah tuk birthday boy nie..n tadaaaaaaaaaaa....


*
*
*
*
*



kat cinie lah hadiah birthday boy dijumpai...lame la gak hubby nak pilih hadiah dye tue..huhuhuh...sayang punye pasal..ku tunggu jebat.... happy sangat dapat belikan hadiah nie.. hubby suke sangat..heehh.. pas pie beli hadiah nie..kami plan lak nak pie dating cam dolu2..ape lagi kalo bukan tengok wayang kan.. amat la best sekali pie cinema waktu bekerja nie..takde orang sangat pun..cepat je dapat tiket..aman je rase dunie..kalo tak..korang pun tau betape sesaknye wayang kat Mid Valley tue..adoii aii...we decide tuk tengok cite nie...




cite nie okla ..tak bowink sangat tengok..huhuh..tapi kalo tau citenye camtue..maybe kami tak tengok cite nie..huhu...so pas abis tengok cite nie dalam kul 6.25petang..kami pun balik umah.yelah dah lewat petang kan..nak amik Irfan Darwisy n En. Cinta Hati ade appointment kul 8.30 malam nie..ermm..ape yang aku rase hari nie memang membahagiakan..seronok bile dapat wat orang yg kite sayang happy kan..seronok kan..kan..kan..so hubby..happy birthday ...bb love u so much...muah...


muke ceria coz nak mamam...

jom main masak2..

steamboat n grill..

salad..

marilah makan..sedap ooo...

suapkan birthday boy..

romantik gitu.. ouchh...

me... :p

me + hubby


nyum...nyum..nyum..

Seoul Garden..

perut udah kenyang.. :)

kat lif pun nak amik gambar..huhu..

before wayang start..

adiah tuk birthday boy...

nie untuk saye.. heheheh



sukenyer... :)

Disebalik Tabir Blog..


aduhh...harap masih tak terlewat tuk aku join segmen dari Mr. Ben nie....aku terjah blog Mr. Ben, beliau dah post Disebalik Tabir Blog :10 tue..ramai giler yang join..best..best..leh make new frens here... so mari kite mulakan..jeng..jeng...

Nama di beri Rahmah Seman..just call me Rahmah..married..isteri kepada En. Azrul..n ibu Irfan Darwisy.. x-student Uitm..degree in Office System Management (hons)...keje as setiausaha ...umur... baru 20 + 7 tahun this coming april..skang stay kat KL..but my hometown is Melaka..suke coklat , surfing internet  n bace blog orang lain..heheh..harusla kan..love kaler merah, hitam n putih...baru je berjinak2 dengan dunia blogger nie..memang seronok.. :)

follower just 37 je.. hope will increase soon.. :)


Persoalan Mr. Ben :

1. Jika anda tak punya blog , apakah yang akan anda lakukan di dunia maya ini ?

of course ber facebook, YM ngan kawan2, bace blog orang lain..layan youtube.. suke cari resepi..tapi buat tak gak..heheh...

2. Ceritakan kepentingan blog kepada anda

blog nie dah jadi cam diary saye...kat sinielah tempat saye nak catatkan semua yang happen in my life..so kenangan tue still ade n sometimes dari blog ni gak lah saye leh recall balik ape yang penah happen dalam hidup saye..memang best...n part paling best..leh dapat ramai kawan..like you all semua.. :)

3. Blog feveret yang wajib singgah hari hari .. Kenapa dan mengapa ?


tue semua list blog feveret aku..coz aku suke bace entry2 yang mereka post..menarik n best tuk dibace..tak bowink like blog Mr. Ben.. pastu leh cari resepi baru kat 1001resepi tue. ..n aku selalu terjah blog amy coz aku suke make up..hasil make up dye memang cun siottt....then cam fatin n hanis nie..aku suke tgk muke dye..cantik n cute...lagipun aku suke fatin bercerita life as student kat overseas even kat Indonesia je..aku dolu2 bercite2 nak further overseas gak..tapi takde rezeki..hehe..so thats y la aku suke pie blog mereka nie..masing2 mempunyai special interest yang aku suke.. :)

dan yang paling penting..nak dapat kawan baru dari blog2 mereka tue..coz follower mereka mak oii..ramai.. so all of you..come..follow me..then i'll follow u back..come..be frens ya.. :)

Kesilapan / Ketidak kesempurnaan dalam Ibadat & Amalan

huhhu..sementara aku menunggu en.cinta hati datang pick up aku kat ofis nie....aku post entry nie..actually article nie aku dapat dari email kat ofis..biasela kan..forward2 email nie..so aku rase memang berguna info nie tuk kite..so enjoy reading k.. klah en. cinta hati dah sampai..will update later k.. 

Kesilapan / Ketidak kesempurnaan dalam Ibadat & Amalan – Ustaz Ismail Kamus

Berikut adalah bahagian ke-3 himpunan kesilapan / ketidak kesempurnaan dalam ibadat yg dipetik daripada ceramah2 beliau:

1. Selalunya ketika kita sedang berpuasa sunat, apabila ada orang ajak makan kenduri, kita akan menolak..dengan alasan kita sedang berpuasa..sayang sgt nak bukak puasa kononnya nak dapat pahala puasa penuh..Sebenarnya, kalau dlm keadaan macam ni, adalah lebih baik utamakan utk kita bukak puasa dan pergi kenduri ersebut..kerana memperkenankan jemputan itu lebih utama daripada kita meneruskan puasa sunat tersebut...hmmm, bukak puasa pun boleh dapat pahala lebih..takkan tak nak?

2. Ramai yang menganggap Islam ini hanya pada ibadat sahaja..hukum solat, puasa, haji dijaga sepenuhnya.. tetapi hukum2 yg lain langsung tak mau ikut cara Islam contohnya bab riba, rasuah, dan sebagainya. Islam itu syumul (menyeluruh) .

3. Sesetengah masjid suka bertarhim (baca ayat al-Quran sebelum azan Subuh) dan dilaungkan kuat2 speaker tu sampai satu kampong dengar...kadang2 sejam atau setengah jam sebelum azan dah bunyi dah..HARAM hukumnya kerana mengganggu orang tidur. Kena ambil kira orang di sekeliling tu mungkin ada orang tua, kanak2 baru lahir, orang sakit, orang yg tidur semula selepas bangun tahajjud, dsb...buat apa nak kacau mereka tidur? Yang disyariatkan dalam agama adalah azan Subuh sahaja..kalau nak baca al-Quran pun baca sorang2 cukup..tak payah bagi sekampung dengar...rasa2 macam dapat pahala, rupa2nya dapat bala...Sebenarnya kalau kita sedang baca al-Quran sorang2, tiba2 kawan sebelah kita tertidur, kita kena berhenti membaca al-Quran sebab menghormati orang yg sedang tidur itu..inikan pulak sekampung?? Kalau nak bertarhim kuat2 pun agak2 dalam 10 minit atau 5 minit sebelum azan tu cukuplah..tak payah lama2...sempat la orang nk bangun bersiap2 utk ke masjid..Kalau ada AJK masjid yg baca ni, please advise..

4. Apabila kita hendak sembahyang, tiba2 hidangan makanan dah disediakan, makanlah dulu..ini kerana bimbang kita tak khusyuk dalam sembahyang nanti..begitu juga jika kita terlalu mengantuk, tidurlah dulu baru sembahyang.. tapi dengan syarat masih di awal waktu lah..

5. Sesetengah orang menghadapi masalah ketika hendak bertakbiratul ihram..kadang2 angkat takbir berulang-ulang kali tapi masih tak masuk niat jugak..itu cumalah gangguan syaitan sahaja..memang ada syaitan yg tugasnya khas hanya utk mengacau orang yg sedang bertakbiratul iham sahaja.. pedulikan bisikan syaitan itu, yakin dengan diri sendiri...Berkenaan dengan niat pula; niat itu bukannya dibaca dlm hati, tapi hanya lintasan dalam hati sahaja..jika dibaca, itu yg menyebabkan susah nak masuk sebab panjang sgt nak dibaca..Apa yg dikhuatiri adalah berikut: Jika anda sudah bertakbiratul ihram kali pertama dan andainya ia sudah sah disisi Allah, tapi
kemudian anda ragu2 lantas anda turun semula dan takbir utk kali kedua..Takbir kali kedua itu akan menyebabkan solat anda menerusi takbir pertama tadi terbatal..dan jika anda meneruskan solat dengan takbir kedua itu, bermakna anda meneruskan solat dalam keadaan solat yang terbatal..Melainkan anda melakukan takbir kali ketiga..Jadi kesimpulannya, make yourself firm & confident ketika takbir seelok-eloknya dapat pada takbir pertama & jgn peduli dengan bisikan syaitan..

6. Terdapat segelintir imam yg berdoa selepas solat akan memulakan doa dengan "Hamdan hamidin", "Hamdan zakirin", atau "Hamdan syakirin".. Bunyinya memang sedap, tapi dari segi nahu bahasa arabnya salah...ini kerana terdapatnya huruf Alif Lam pada perkataan kedua di setiap bacaan tersebut.. Jadi yg sebetulnya harus disebut begini: "Hamdal-hamidin" , "Hamdaz-zakirin" dan " Hamdasy-syakirin" . (p/s: huruf z adalah huruf zal).

7. Menurut mazhab Shafie, mesti terdapat 7 anggota yg menyentuh tanah ketika kita sedang sujud iaitu dahi, kedua2 tapak tangan, kedua2 lutut dan kedua2 PERUT ibu jari kaki (hidung sunat sahaja)..yang nak ditekankan di sini adalah berkenaan perut ibu jari kaki, bermakna ibu jari kaki mestilah dilentikkan ketika sujud barulah perutnya boleh mencecah tanah..terdapat ramai orang yg kakinya menegak sahaja tanpa dilentikkan.

Ketika sujud..tak sah solat kalau macam tu..lagi satu yg selalu mesti diperhatikan ialah ketika sujud sebelum tahiyat akhir, ada yg dah standby siap2 dah kakinya disilangkan seperti tak sabar2 hendak duduk tahiyat akhir..itu pun tak sah juga solatnya..berjaga2. .jangan disebabkan hal yg kita anggap remeh camni menyebabkan solat kita tak diterima oleh Allah..

8. Di bulan puasa, orang kita rajin menghantar kuih2 atau juadah2 ke rumah jiran..memang bagus sekali..tapi silapnya di mana? Orang kita selalu mengharapkan dibalas juadah tadi..itulah silapnya..niat dah lari..Kalau menghantar kuih-muih ke rumah sebelah, niatlah kerana Allah..jangan mengharapkan dibalas..kalau dibalas itu rezeki lah..

9. Apabila kita bersolat di tempat yg limited space tapi ramai orang, contohnya di surau R&R, dalam kapal terbang, dan sebagainya, sesudah kita solat, terus aje bangun utk bagi ruang kpd orang lain utk solat..tak payah nak berwirid la, doa panjang2 la, sembahyang sunat ba'diah la, ape la..sebab lebih utama utk kita bagi orang lain peluang utk solat, menunaikan perkara wajib berbanding kita nak buat perkara2 sunat..lebih2 lagi kalau waktu maghrib sebab waktunya pendek..kat R&R ramai orang camni..

10. Menunaikan haji sememangnya adalah rukun bagi kita..tetapi kita kena pandai menyusun keutamaan..contohnya jika kita dah cukup duit nak pergi haji tahun ni, tiba2 ada saudara kita yg jatuh sakit memerlukan kos perubatan yg tinggi, kita kena tangguhkan dulu pergi haji tu..guna duit tu utk membantu saudara kita..itu yg dituntut dalam Islam..

11. Jika kita hendak sembahyang sunat, tiba2 ada tetamu datang rumah, kita kena tangguhkan sembahyang itu dan pergi layan tetamu dulu..itu yg lebih utama..contohnya apabila selesai solat zohor, kita hendak solat ba'diah, tiba2 ada tetamu datang..tangguhkan solat ba'diah tu dan pergi layan tetamu dulu..selepas dah selesai baru buat solat ba'diah.. dan jika dah tak sempat, solat ba'diah zohor boleh diqada selepas solat asar..walaupun selepas asar dah tak boleh solat sunat lagi, tetapi jika utk qada solat ba'diah zohor boleh..kerana ini pernah dibuat sendiri oleh nabi..tapi itu pun jika ada hal yg tak dapat dielakkan..kalau saja2 nak qada tak boleh..

Sebagai kesimpulan kepada point2 di atas, kita hendaklah pandai menyusun keutamaan dalam beribadat..utamakan yg lebih utama..jika kita gagal mengutamakan yg lebih utama boleh menyebabkan ibadat kita sia2 sahaja, malah sesetengahnya boleh mengakibatkan dosa pula..

Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tak dihebohkan utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa...... Renung-renungkanlah ...

Ahh..seronoknye..

eeeee... tak sabar nye aku nak tunggu kul 1 petang nie..lunch hour..yeahhh.. aku rase lame giler mase berlalu hari nie...asyik dok tengok jam je keje aku arinie.... coz hari nie aku half day...kul 1 petang nnti en.cinta hati datang pick me and kami pie dating n celebrate bezday dye 03.03.11..wahhhhhhhh..bestnye.. hari nie maybe akan berlaku cheat day on my diet..sowi ye kawan2..terpakse lorrr.... bukan niat pun..kih..kih...kih... promise arinie je cheat ok..hehe.. see..aku tengok jam lagi n now baru kul 12.00 je ...adoii aii..sejam lagi nie..cepat la skit...huhuh..

sat2 g before kul 1 nak pie bersiap2 n berdandan2 tuk kuar ngan hubby..eeeeee....seronok tul la emosi aku hari nie..happy je..betul bak di kata..if dari pagi kite happy.. mood kerja tue memang bagus la..rase cam satu hari akan berterusan mood happy  je kan...kan...kan... klah ...nnti de mase aku update moment sepanjang celebrate birthday my hubby nnti k.. daaa....

1 World - Emas baru yang ditunggu-tunggu dah muncul...tadaa....

sape suke emas angkat tangan..angkat tangan jelaaaa..mulut tue tak yah ahh terlopong...hehe..bagi pandangan aku la kan....hanye orang giler n tak tau ape itu emas je yang tak suke emas nie..tak kire la laki atau perempuan..semua same je..mesti suke dan berhajat memiliki emas.. hege emas yang sentiasa meningkat di pasaran membuka peluang besar kepada kite semua tuk menceburkan diri dalam pelaburan emas di negara kite nie...ceh..cam nak bagi ceramah pulak rasenye...huhu..

actually entry aku kali nie delah tuk perkenalkan emas ketul baru yang telah berada di pasaran mulai 01.03.2011.. emas yang dipanggil 1 World.. nie memang bakal ke pasaran global punye la.. kalo korang tengok emas nie...perghh..memang mantop dow.. emas nie solid gold ye..999 or 24 karat.. aku dah tengok and pegang sendiri gold nie beb..memang maveles...hege dye pun berpatutan..hegenye pada 02.03.2011 tuk 100gram nie just RM 15,750.00.. hege nie sentiasa di update mengikut hege semase di pasaran..so kalo korang nak tau lebih lanjut pasal emas nie..just pie sini..www.sgm.my . kat bawah nie aku attach kan sekali gambar tuk korang hayati n lepaskan geram..hehe..


cantik kan..
certificate emas

de 10 keping so 1 KG nie beb..

nah amik nie..

muke depan 

belakang

Birthday Encik Cinta Hatiku... 03.03.2011

Sparklee.com - http://www.sparklee.com

Happy birthday to you...happy birthday to you..happy birthday to my luvly hubby...happy birthday to you sayang.... nak nyanyi lagi..Allah selamat kan kamooooo.....Allah selamat kan kamoooo... Allah selamatkan En. Azrul Wahab.. Allah selamatkan kamooooo.... sayang... happy birthday yer..udah mencapai usia 27 tahun ...hehe..semoga murah rezeki, panjang umur n berjaya dalam bisness yang B ceburi... BB dan Irfan Darwisy sayaaaanngg bangat sama kamu...semoga keluarga kite kekal bahagia hingga akhir hayat k..hehe..maaf la adiah takde malam nie..esok k....surprise... muackkss....

Glitter Graphics
Glitter Graphics