Wednesday, October 19, 2011

Perkara Yang Perlu Suami Ketahui Ketika Isteri Mengandung..

Adalah menjadi impian setiap wanita untuk memiliki suami yang dapat memahami mereka semasa mengandung. Hal ini kerana pada waktu ini, keadaan mereka tidak stabil dan memerlukan bantuan daripada orang lain terutamanya daripada suami. Tetapi mungkin ramai lagi suami yang di luar sana masih tidak lagi memahami situasi ini.

Apakah perkara yang perlu dilakukan suami semasa isteri mereka mengandung?

(1) Luangkan masa bersama isteri- Mungkin suami terlalu sibuk dengan pekerjaan yang perlu dilakukan. Tetapi mereka perlu berusaha untuk meluangkan masa bersama isteri. Ia kerana pada waktu ini isteri amat-amat memerlukan anda. Dengan hanya berada disamping isteri, ia dapat membantu untuk mengurangkan tekanan yang sedang ditanggung oleh mereka.

(2) Membantu pemakanan isteri- Seperti yang anda semua tahu, pada waktu ini isteri biasanya akan mengidam. Suami sepatutnya membantu untuk memenuhi kehendak mereka. Selain daripada itu, isteri juga memerlukan makanan yang berkhasiat. Sekiranya suami membelikan mereka yogurt, madu, buah-buahan atau makanan kesihatan yang lain adalah lebih baik.

(3) Perlahan-Suami perlu tahu bahawa semasa isteri mereka mengandung, segala pergerakan mereka akan menjadi perlahan. Apabila suami membawa isteri mereka untuk bersiar-siar, berjalanlah dengan perlahan untuk menunjukkan anda memahami situasi isteri anda. Tidak perlu untuk memarahi mereka disebabkan pergerakan mereka yang lambat.

(4) Tidak perlu bertanya, terus lakukan- Semasa isteri anda mengandung, tidak perlulah suami bertanyakan mengenai apa yang perlu dilakukan. Apabila melihat kain banyak tidak dibasuh, terus pergi untuk membasuhnya. Begitu juga terhadap kerja rumah yang lain. Ia adalah ciri seorang suami yang baik.

(5) Belajar- Semasa isteri anda mengandung, mereka akan mengalami perubahan yang besar di dalam aktiviti harian mereka. Suami seharusnya belajar mengenai tanda-tanda seperti ini. Ia akan membuatkan anda lebih bersedia sekiranya isteri anda marah-marah, terlalu sensitif, kuat merajuk dan sebagainya.

(6) Membantu menyiapkan hidangan makan- Sekiranya sebelum ini segala tugasan hanya dilakukan oleh isteri semata-mata untuk memastikan suami mereka kenyang, tidak salah sekiranya semasa isteri mengandung, suami pula melakukan tugasan yang sama.

(7) Membantu menjaga anak yang lain- Ini adalah peluang keemasan untuk suami menghabiskan banyak masa untuk anak mereka. Jangan sesekali melepaskan peluang ini. Ia adalah cara terbaik untuk mengeratkan lagi hubungan anda dan anak.

(8) Membawa isteri ke mana sahaja- Pada waktu ini, sebaiknya jangan biarkan isteri anda memandu seorang diri. Sekiranya anda mempunyai masa, bawalah mereka ke mana sahaja mereka ingin pergi.

(9) Pinjamkan tangan anda pada isteri- Apabila isteri ingin memakan ubat, pinjamkanlah tangan anda untuk pergi mengambil ubat. Kemudian pinjamkan tangan anda untuk pergi ambil air suam di dapur.

-Artikel iluvislam.com

Salahkah Wanita Tak Tahu Memasak???

Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja.

Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan sejawat kami.

Maka jawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja.

Setelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.

''Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat.

''Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala.

Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak. Wanita sepatutnya buat begitu juga.

Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam.

Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup.

Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai.

Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya.

Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami.

Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam.

Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu.

Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal.

Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan.

Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga? Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah.

Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.

"Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus teman wanita yang lain.

Betul juga ya? Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya?

Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini.

Ternyata ramai yang menjawab tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal.

Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri.

Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam.

Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami.

Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa 'queen control'.

Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki!

- Artikel iluvislam.com

Wahai Lelaki, Hormatilah Isteri Awak!

Dulu lain sekarang lain.. Dulu bujang sekarang dah kawin.. terkenang bait-bait lirik lagu nasihat Tan Sri Dato' SM Salim. Merujuk kembali kisah pernikahan, perkahwinan zaman sekarang banyak pasangan semasa muda-muda lagi ada yang baru berkahwin dah berpisah, bercerai berai disebabkan oleh kasih sayang antara mereka yang tidak erat. Kenapa? Jika difikirkan banyak faktor yang menjurus ke arah keruntuhan rumahtangga antaranya kurangnya ilmu serta pengetahuan agama serta keikhlasan dalam menempuh alam perkahwinan itu sendiri.
Begitu juga faktor dalam menjaga hubungan suami dan isteri agar keharmonian rumahtangga terpelihara tidak diambil kisah.
Suami memainkan peranan yang penting sebagai pemimpin dalam memastikan perjalanan dan keperluan kehidupan itu dipenuhi sebaiknya.
Tidak dinafikan ada waktu-waktu suram ketika bersama namun itu tidak patut menjadi halangan kerana ianya membantu mematangkan kehidupan pada masa akan datang.
Buat si suami anda memang raja tetapi berilah penghargaan dan hormatilah isterimu selalu.
Mari kita berkongsi sedikit sebanyak nasihat dari Dato' Dr Fadhilah Kamsah dalam menghargai isterimu.
01.Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.
02.Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri.
Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.
03.Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..
04.Jangan demand seks sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.
05.Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing dan berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.
06.Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya.
Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.
07.Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.
08.Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik.
Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.
09.Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.
10.Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut? Sudah kahwin makin menjadi-jadi pulak ye..
11.Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.
12.Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga. Cuba perihatin dan buat penilaian sebaiknya.. ingat ada perkara diluar jangkauan dan pemahaman lelaki..
13.Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami "degil" tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.
14.Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?
15.Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.
16.Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.
17.Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?
18.Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?
19.Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.
20.Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai.
Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.
21.Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga.
Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.
22.Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka.
Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali
23.Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris.
Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri.
Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.
Allah s.w.t. berfirman, "Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan"
Suami diberi tanggungjawab yang amat besar sebagai pemimpin keluarga. Kepimpinan seorang suami bukan bermakna dia berkuasa melakukan apa sahaja.
Apa yang dimaksudkan sebagai kepimpinan ialah seorang suami yang mampu memberi nafkah zahir dan batin kepada isterinya.
Melayan isterinya serta keluarganya dengan baik, menjadi pelindung kepada keluarganya dan yang paling penting harus menjadi pendakwah dalam keluarganya.
Isteri juga mempunyai peranan dan tanggungjawab dalam keluarga. Ketaatan dan kesetiaan seorang isteri menjamin kebahagiaan rumahtangga yang dibina.
Isteri harus menjaga kehormatan dirinya semasa ketiadaan suami selain ikhlas dan sabar menjaga anak-anak dan harta dalam rumah tangga.
Apabila suami atau isteri tahu dan sedar tanggungjawab masing-masing, pembentukan keluarga sakinah akan tercapai.
Sebuah keluarga yang sakinah bukan sahaja boleh dibentuk melalui peranan isteri dan suami malah meliputi anak-anak dan ahli keluarga yang lain.
Oleh itu, keluarga yang dibentuk harus padat dan lengkap secara berterusan dan konsisten mengamalkan nilai-nilai sakinah yang telah diunjurkan dalam al-Quran dan Sunnah.
Petikan Yadim - Sakinah: Bahagia Sebuah Keluarga
sumber dari : http://www.iluvislam.com/ @ discover the beauty of Islam..

Thursday, June 16, 2011

First Time???

ahh..hari nie sungguh menyeronokkan + memenatkan gak..huhu..actually 19 Jun 2011 nie aku nye jabatan akan adakan family day..so aku as one of urusetia tuk ajk cenderahati ..so tadi dalam kul 9 lebih kami kuar tuk pie beli hadiah2 sukaneka dan sebagainye.. so kami semua pie beli barang kat mydin USJ..siyes dow..tue first time aku pie sane..huhhu..best gak pie sane tadi..yang bestnye barang2 kat mydin korang pun tau memang murah kan.. sambil menyelam minum airkan..ape lagi..sambil2 beli barang adiah tue..sempat gak la aku beli barang2 personalee..

jalan punye jalan...2 jam gak ah kami semua beli belah kat sane..dalam keadaan aku skang yang mengandung nie..ponat gak den..tapi sebab seronok leh kuar waktu pejabat kan..yelah..kalo tak keje aku memang duk kat ofis jelah..bowink dow..so dapat la aku pie cuci mate sambil memenatkan diri..huhu..now barang2 adiah dah beli..so next step is wrapping ah..ape lagi kan..aktiviti wrapping  nie adalah agenda tuk esok..wah..seronoknnye berehat sebentar dari keje2 ofis nie..so pasni pasti aku akan ajak en.cinta hati pie mydin USJ tue....

klah..skang waktu lunch..aku nak beristirehat jab...penat berjalan tadi..chow...:)

Friday, June 10, 2011

3 tahun dah???

skang nie aku rase sekejab je berlalu kan..actually 07 Jun 2011 aritue genap 3 tahun ulang tahun perkahwinan aku n en. hubby..alhamdulillah dengan izin Allah, kami masih melayari bahtera rumahtangga bersama dan berdoa agar kami kekal bahagia hingga akhir hayat..irfan darwisy pun dah 2 tahun skang..aku happy dan bersyukur sangat dengan semua yang berlaku sepanjang perjalanan hidup kami sebagai suami isteri.. gado2 manje tue biase la kan..kalo tak gado2 takde la scene pujuk memujuk ..boring la nnti....alhamdulillah semuanya masih lagi dalam keadaan yang baik..biase la kan..gado2 manje nie actually just nak perhatian ...heheh..i like..

so ..on our anniversary aritue..kami just have dinner kat Seoul Garden, IOI mall...aku memang suke giler makan kat situ..rase cam orang korea lak..heheh....dah ah skang nie memang tengah dok giler layan cite korea..ah..semoga muke anak aku cute or handsome cam orang korea..amin.. :) then after have our dinner, hubby belikan hadiah tuk aku..yeahh..happy sangat..hubby hadiahkan perfume hugo boss..i like..n tuk hubby..aku bagi hadiah paling bermakne..ape lagi kalo bukan our second baby.. :) heheh..thanks honey...love2 u so much.. bb berdoa agar rumahtangga yang kite bina bersama nie akan kekal sejahtera, sihat, bahagia hingga akhir hayat nie di samping anak2 tercinta..amin..

KL Gangster terbaekk der!!!

Salam Jumaat..semalam kan first tayangan KL Gangster kat seluruh pawagam ...memang sambutan dye memberangsang n terangsang dow..hahah..korang bayangkan..semalam...adik aku pie alamanda Putrajaya dalam kul 2 petang lebih tuk beli tiket..n begitu mengujakan biler adik aku dah smpai kat kaunter then dak yg jage kaunter tu gtau..semua tayangan tuk hari khamis tue dah full ok...adik aku kate memang ramai giler orang kat cinema tue..huk2..aku mase tue cam hampe dah..then disebabkan en. hubby aku nak tengok sangat cite nie..coz dye kate..dari pembacaan dye kat internet..semua yg dah tgk cite nie masa pra tonton bagi pujian  4.5 or 5 star beb tuk cite KL Gangster nie..so lagi la bersemangat kan nak tengok..

so..4.30 petang aku balik kije..adik aku datang amik n kami pun pie la sunway pyramid.. memang dengan harapan semoga ade tiket lagi..mase sampai tue..memang leh tahan gak la panjang line nak beratur beli tiket tue..sib baik adik aku dpt menyelit2 kat couple2 yang dok bercintan-cintun sambil tunggu turn tue..so dapatla line up depan skit..n finally when kat kaunter memang tinggal few je..nak beli seat 3 orang sebelah menyebelah tak dpt... so aku n hubby n adik aku din kena separate ..din duk kat line belakang kami..tak kisah la kan..yang penting dapat tiket..

so bile dah tgk cite nie..aku rase cite nie memang best..aku bagi 5 star beb...bangga anak melayu dapat menghasilkan kualiti cite camtue..even kite still tak leh nak setanding cite mat salleh..tapi kite patut bangga..memang takde babak2 romantika nie..penuh ngan aksi je..baru la best tgk..nak2 pulak watak zizan @ abg long dil..memang penyeri cite..setiap babak yang zizan kuar..memang gelak satu panggung dibuatnye...aku suke..hehehe.. then watak malek pun memang sesuai sangat aron aziz..macho n cool ah watak dye..aku suke..then watak dye pun jadi anak yang sayangkan family lak tue..memang touching dow..bak kate tagline jambu..muke legend..hati kiut..heheh..

lagi watak yang aku suke n puji watak si ajib..memang true frens derr... the way pembawakan watak dye memang sempoi..even dye kurus kering..tapi sesuai ah dye pegang watak tue..memek muke n cara percakapan dye memang stylo ah..n last sekali watak si shark tue..muke si syamsul yusoff tue dah la memang muke ala2 belagak kan..memang sesuai ah dye bawak watak jahat tue cume cam kurang skit dari segi penghayatan watak n the way dye bercakap..bagi aku de nampak cam kaku skit la..tak cool sangat..aper2 pun conclusion yang aku leh bagi cite nie memang best n tak rugi kalo pie tengok..aku rase cite nie leh kaut RM 10 juta kalo sambutan camnie berterusan..memang aku respect la pengarah muda n berbakat cam syamsul yusoff nie..so pasnie aku rase  aku akan tertarik ke panggung lagi tuk menonton cite2 hasil arahan dye.. terbaik dow... :)

Friday, June 3, 2011

arinie nak balik kampung halamanku..

arinie kan ari jumaat..so cam biase la..break for lunch memang panjang ooo...dari 12.15 t.hari smpailahhh kul 2.45 petang....memang syookk...leh rest n wat aper2 yang patut cam layan cite korea, main sudoku or tido..zzzz... but hari nie aku just dapat layan cite korea n then pie tgk demo wat roti n kuih muih menggunakan mesin khas..aku sempat tgk makanan tue dah masak je..huhu..tapi dari penceritaan mereka..memang mudah la keje membuat kuih cam kuih tart or kuih semperit..huhu..mudah memang mudah tapi hergenye tak mudah bagi aku..huhu....RM1000.00 maaaa...huhu..tapi mereka bagi wat installment 5 kali..means sebulan RM200 jelah.. tapi bagi aku yang jarang2 wat kuih nie..n apetah lagi ngan keadaan aku skang..better tak payah beli la kan..so far ramai gak yang beli..huhuhhu..

berbalik pade cite aku tadi..so Insya Allah pas balik keje nie ..aku sefamily nak balik kampung halaman ku di Melaka..maybe if Afnan, anak abg aku still ade kat hospital besar Melaka, so kami akan singgah dulu melawat afnan..afnan baru je operation ..dye kena angin pasang..penyakit yang hanye menyerang lelaki...hope semuanya selamat.. after that, then baru aku balik kampung ... arinie kena smpai kampung before kul 10 malam coz nak tengok Maharaja Lawak beb..mane boleh miss oo..yang tinggal skang nie peserta2 yang best nye..so harus tengok..  Tengah best2 aku menaip nie..bunyi udah mesin punch card nie..tue menunjukkan dah kul 2.45 petang..so aku nak sambung wat keje di ofis nie dengan berhemah..daaaa..


Orang baru???

rindu rasenye nak update kat blog kesayanganku nie..alhamdulillah ade sedikit mase tuk aku catitkan sesuatu kat cini..huk..huk..31 Mei 2011 , selasa aritue..satu berita gembira telah aku terima..semuanya berlaku tanpa dirancang..Alhamdulillah rezeki dari Allah..dari pagi isnin tue aku dah rase cam tak sedap badan..then lunch time aku pie klinik ngan hubby aku..when jumpe doc n cite ape yg aku rase..doc kate perut aku kembung..angin gastrik katenye..so aku takde la pikir lebih2 kan..then aku gtau la kitaran haid aku camne lak when dah behenti makan ubat perancang tue..n sekali lagi doc kate ade 2 kemungkinan iaitu perubahan hormon coz aku baru henti makan ubat n kedua maybe aku pregnant..tapi mase tue siyes tak terdetik pun nak wat ujian UPT tue.. so mase tue aku terima jelah ape yang doctor kate..

then malam tue aku cam de terpikir lak nak wat ujian UPT tue sendiri kat umah keesokkan pagi nnti..so pagi selase tue nak pi mandi n siap2 nak pie keje..aku pun wat la UPT n aku cam tak caye je when result ujian tue ade 2 line..happy pun ade gak..heheh..so pas mandi tue..aku terus pie kejutkan hubby n suh dye tengok result..en. hubby aku senyum je n say alhamdulillah..aku happy n dalam mase yg same cam tak caye..yelah..coz dari pengalaman mereka2 yang penah ambil ubat perancang..mereka kate take times gak nak pregnant coz 2-3 bulan tuk ubat tue betul2 clear dari badan kite.. tapi tue la kan ..semuanya ketentuan Allah..aku baru je berhenti makan ubat dalam bulan April..then akhir bulan Mei nie aku dikurniakan rezeki tuk mengandung..Alhamdulillah....

kat ofis..aku still pikir betul ke aku preggy nie..ermm..then aku n hubby decided jumpe doctor tuk confirmation after aku balik kije..huhuhu..then when jumpe doctor n explain everything..doctor pun mintak aku wat UPT sekali lagi..then after dpt result..Doctor cakap..confirm n tahniah...aku n hubby mase tue senyum n say Alhamdulillah..mase tue byk benda yang terlintas kat pale otak aku..n wat mase nie doctor tak leh nak sure kan bile due date aku coz aku lupe tarikh last aku period tuk bulan Mac n lagi satu coz aku baru behenti makan ubat...so doctor suh 2 minggu lagi wat ultra sound..ermm..tak sabar rasenye aku nak tunggu tuk wat ultra sound tue tuk tengok orang baru dalam perut aku nie..huhu..semoga segalanya dipermudahkan oleh -Nya.. 

now bermulakan lembaran baru dalam hidup aku sefamily dalam persiapan menanti orang baru dalam hidup kami..aku n hubby bagi tau Irfan yang dye nak dapat adik..when kami tanye Irfan adik kat mane..then Irfan jawab..dalam..dalam.. comel je irfan jawab camtue....heheeh.. tuk yang second nie..Aku dan hubby berdoa agar dikurniakan baby gurl..kami hanye berdoa..tapi kalo Allah kurniakan kami baby boy..kami redha..yang penting baby nie sihat dan sempurna sifatnya..so doakan la semuanya selamat ye..amin..


Friday, May 20, 2011

Congratulation my lil' Sis on your Convocation Day!!!

semalam..byk event yang happen ..ermm..seronok sangat dapat berkumpul ngan adik beradik ku tuk meraikan konvokesyen adik aku Raidah kat Uitm Shah Alam.. dah lame rasenye aku attend konvo..teringat zaman dolu2..hik..hik..ah..bestnye moments mase konvo kan..nak konvo..nak konvo..ermm..bile la agaknye nak konvo lagi nie..huk2..malah dah lame giler aku tak jejakkan kaki ke Uitm Dihati ku nie..memang makin cantik la Uitm skang..heheh.. dewan konvo pun dah lain..cantik tul dewan tue..Dewan Agong rase namenye.. dekat ngan stadium Uitm..wah..amat mengkagumkan..sayang Uitm..

tapi yang tak bestnye ...gile lame majlis konvokesyen nie..mau kul 5 lebih baru abis..dah la start awal dalam kul 12 lebih..mase aku dulu konvo..kul 2 baru start..then kul 4 lebih dah abis..kesian family2 yang tunggu kat luar dewan..mau jenuh menunggu..dah la cuaca agak panas kan..memang bising la dengar tangisan anak2 kecil yang maybe dah bosan n panas duk kat luar tue..tapi sebab kan happy ngan anak or adik, or isteri, suami, sedara nye konvo..so mereka masih bertahan tuk tunggu majlis nie hingga habis..camtue lak gak happen kat family aku nie ha..oohh...sangat menghiburkan.. selain konvo adik..semalam gak birthday abg aku yang no 2  tapi anak yang no 3..aku panggil ude  ler.. pas habis majlis konvo adik..kami semua pie masjid Shah Alam tuk solat n rest jab..kami sempat berkelah kat bawah pokok area parking kete kat situ untuk melantak makanan yang mak aku bawak dari kampung.. ah..heaven tul dapat makan ketupat + rendang + sambal ikan bilis..perghhh..memang marvelous..then minum ngan air sirap..ahh..memang syookkkk...

pas bersantai tue..kami semua continue pie solat maghrib..mase kami bersantai tue..mak n abah pie ikut adik aku n tunang dye pie ambil gambar studio kat Intekma ..yelah..konvo kan..mesti la nak simpan memory dalam gambar yang cantik n segak ..pas semua dah selesai solat maghrib..kami berkumpul depan masjid tue sementara tunggu mak n abah wat solat jamak..then azrul n adik aku din mintak diri dulu coz mereka ade appointment ngan client kul 9 malam..so aku tumpang kete alang n balik ngan dye nnti..yelah..umah kami nie dekat je..tak smpai 5 minit dah sampai..so after azrul n din salam2 ngan semua..kami pun bergerak ke kedai makan Ulik Mayang kat seksyen 7..adik n tunang dye belanje makan..alhamdulillah..rezeki.. heheh..dalam sejam gak la kami kat kedai makan tue..

ahh..perut pun dah kenyang..so dalam kul 9 lebih kami semua gerak balik..dah le mase tue ujan renyai2 gitu..sayu je hati nak berpisah ngan mak abah yang nak balik melaka..dalam sayu2 tue..mate nie memang dah start mengantok..yelah..perut dah kenyang kan..tengok anak along si Amrin tu..teringat kat irfan..irfan aku tak bawak sekali ke sane coz yelah..cuaca n keadaan kat sane tue dengan ramai orang..mau irfan akan mengamok punyer..huhu..so otw balik tue aku sempat gak terlelap jab.. dalam kul 10 lebih sampai kat taska irfan ..irfan still tak tido lagi mase tue..windu nye kat irfan...sejuk ati when irfan senyum bile nampak aku datang nak amik dyer..

sampai2 je umah..aku terus wat susu irfan..n aku pun siap2 kan diri tuk tido..memang penat n mengantok yang teramat sangat k..aper2 pun , semalam memang best..tuk adikku Raidah..congrate ye dah konvo n thanks belanje semalam..kalo de mase ...belanje la lagi..heheh..




Thursday, May 19, 2011

17 Mei 2011 Aritue Hari Jadi My Mom..

pagi nie aku de mood tuk coret2 kat blog nie..actually 17 Mei 2011 aritue bezday my mom yang ke 61 tahun..happy birthday mak...love you much2..muackss... aritue just sempat wish tru phone je.. coz my mom kat Melaka ..ermm...aku wish mase tue dalam kul 10 pagi....mak aku selambe je sound..dah kul 10..baru nak wish ker..hik..hik..hik..terpanah aku di situ.. aku gelak je la..nak kate ape lagi kan..nak2 aritue kan cuti wesak..tue yang bangun pun lambat.. n menyebabkan aku lambat nak recall any event on that day..ermm..mak..sowi....bukan sengaje wish lambat..memang ingat punye bezday mak..cume keadaan mase tue je tak mengizinkan org wish awal pagi..

bile dah jadi ibu nie..baru aku makin sedar akan besarnye tanggungjawab seorang ibu ..mane taknye..bayangkan..kite yang penat2 balik keje kan..then kat umah..anak kite lak wat perangai..kenkadang memang ilang sabar gak..tapi bile fikir secara rasional..camtue lak..mak aku bole besar kan kami 8 adik beradik nie dengan susah payah dulu..tak kan aku tak bole nak sabar dengan perangai anak aku yang baru sorang nie..kali 8 beradik..lagi la banyak ragamnye kan..huh...memang benar bagai di kate kan.. ibu bole jage berapa ramai pun anak yang dia ade..tapi tak semua anak bole jage seorang ibu.. mak..i love u much2 la.. jab lagi..Insya Allah leh jumpe mak n ayah aku..mereka datang shah alam.. so leh peluk cium my mom..best3.. 



Mak + Abah Tersayang..

nie last year nye event..


Thursday, May 12, 2011

Welcome back..

Assalamualaikum... ahhhh...dah lame giler aku tak menulis kat blog kesayanganku nie..ermm..Bulan April aritue memang banyak sangat aktiviti dan aku memang bz giler la..tapi takde la sampai giler kan..huk3..ermm..aku baru de mood tuk berblogging semula nie..so..aku akan update semua aktiviti yang dah happen sepanjang aku tak berblogging nie k..so..anyway..welcome back n cayok!!!!!

Tuesday, April 12, 2011

Telatahmu Mempersona...

Alhamdulillah..anak aku Irfan Darwisy dah sihat dari demam n muntah2 aritue..jumaat petang baru discharged dari Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Bangi..3 malam gak la kami bercuti kat sane..memang ade hikmah pada setiap kejadian kan..hubby pun kate memang rest betul mase kat Az-Zahrah tue..kalo tak..ke hulu ke hilir bekerja..appointment sana sini kan.. itulah kehidupan...apepun yg penting anakande kesayanganku dah sihat..dalam kul 4 leibh gak kami gerak balik.. bile smpai je kat umah..Irfan Darwisy punye excited dapat balik umah memang lucu betul la..mane tak nye..dye bole lari satu rumah sambil ketawe n senyum sentiase..then memang tak duduk diam.. agaknye dye lepas geram 3 hari duk senyap je kat hospital tue..heheeh..

Gembira hati aku as a mother when Irfan Darwisy back to normal..telatah n senyuman dye amat membahagiakan..seronok sangat melayan karenah dye yang sometimes bole menimbulkan kemarahan gak kan..tapi memang aku kalah lah ngan senyuman n telatah dye..bayangkan when Irfan wat salah n aku marah dye..then automatic dye akan senyum n cakap....luk..luk..luk... ( peluk ) sambil melapangkan tangan n dada nye tuk di peluk..eee...comey sgt..ilang terus rase marah tadi..indah kan perasaan seorang ibu nie..Syukur sangat aku dikurniakan Irfan Darwisy dalam hidup kami.. now Irfan suke sangat ajuk last word yang kami cakap..comeyy...tak sabar rasenye nak tgk progress irfan tuk bercakap..this coming May Irfan akan genap 2 tahun..rase sekejab je mase berlalu .. syukran..syukran.. Irfan Darwisy..Ibu n ayah sayang sangat same kamu tau..Jadilah anak yang soleh n berjaya di dunia dan di akhirat..amin..

















Thursday, April 7, 2011

Irfan Darwisy Still Admitted @ Az-Zahrah, Bangi

Assalamualaikum semua.. dah lame gak aku tak update mylove nie..dari weekend aritue aku memang bz ditambah lagi ngan kesihatan irfan yang tak mengizinkan..dari sabtu arituedye dah demam..then hari isnin aku terpakse amik cuti segera coz irfan still demam..then alhamdulillah selase pagi tue dye dah ok..so aku pie la ofis.. but dalam hampir kul 4 dak nursery irfan sms gtau irfan muntah2..banyak lak tue katenye..then badan dye still panas even dah bagi makan ubat n mandi kan dyer..so aku ape lagi la kan..hati tak tenang la..terus call en.cinta hati n suh dye pie terus amik irfan n bawak pie az-zahrah..sementara tue..aku tunggu 4.30 ptg n balik ngan my sis..kalo nak tunggu en.cinta hati datang amik aku dulu n baru bawak irfan pie hospital..kul 6 la jawabnye kan baru smpai hospital..

dlm kul 5  lebih en.cinta hati call gtau irfan muntah teruk dalam kete..now dye dah de kat az-zahrah n irfan kena drip..badan dye lemah..yelah ..penat muntah kan..kite yang dewase nie pun kalo muntah..rase penat giler..nie kan budak yang tak smpai 2 tahun..habis baju en. cinta hati penuh ngan muntah..aku call adik aku tolong terus pie az-zahrah n if irfan kena admitted so dye terus amik aku kat umah n bawak aku pie sane.. 

Otw aku balik keje lak..ujan mak aii..lebat giler..jem pulok..memang dugaan tol la...aku dah ah dok risau giler ngan condition irfan..aku smapi umah dlm kul 6..kemas2 baju n barang2 tuk bawak ke hospital..aku smpai kat az-zahrah dlm kul 7..then en.cinta hati suh tapau makanan..lapar..so dalam 7.30 aku dah de kat bilik..tengok irfan terbaring je..penat irfan tak ilang lagi..dah la kena berperang mase doktor nak pasang jarum kat tangan dye..kuat betul kudrat irfan darwisy nie..sampai lenguh doktor tue menahan tangan dye dlm proses nak pasang drip tue..irfan tak mau langsung makan n minum..risau giler aku tengok dye..

now..dah masuk hari ketiga aku kat cini..kalo ikutkan perkembangan semalam..doktor kate dah leh kuar pagi nie..tapi tiber2 pagi nie suhu irfan naik till 38.5 tue...terus kena bagi ubat montot..then tak dapat la balik pagi nie..doktor kate tgk esok camne..hope dah ok la esok..kahak dye pun dah kurang..irfan pun dah leh makan n minum cam biase..so tolong ye doakan irfan darwisy cepat sembuh..semoga doa kite diberkati n diterima Allah..amin..











Sunday, April 3, 2011

Tahniah Zizan Menang Artis Lelaki Komedi Popular...

aku memang minat giler kat zizan raja lawak nie weiiii..finally dye memang tuk artis lelaki komedi popular ABPBH 2010..bestnye..congrate..hehe..ah..pasnie semoga zizan akan terus maju n lawak lebih lagi..pasnie nak terus menyokong zizan n johan @ JOZAN dalam Maharaja Lawak lak..cayok!!!

Wednesday, March 30, 2011

Kek Lapis..Kek lapis..

huhu...aku memang suke giler makan kek lapis sarawak...now aku tengah melapis2 lapis kek lapis coklat cheese..resepi dari awek adik aku cha..ermm..sementara menunggu setiap lapisan kek nie masak..so aku dah sempat mengemas semua bahan2 wat kek tadi..pastue aku dah siap iron baju tuk nak pakai esok..n finally aku update blog kesayangan aku nie..dah lame aku tak update kan..huhu..klah nak sambung melapis-lapis sambil layan cite my girl nie.. cayok!!!!

Wednesday, March 23, 2011

Nak Hidup Bahagia Tak???

Alhamdulillah ...baru pas lunch ayam goreng berempah + sayur kacang panjang..nyum..nyum..sooodaaappp... actually aku nak share ngan korang semua ape yang aku dapat dari email kat ofis pagi nie..member main forward2 kan..biase la tue..yang berguna kite jadikan panduan kan..when aku bace email nie..then aku rase memang betul pun statement yang di bagi tue.. dari 6 prinsip tue..yang no. 4 paling aku suke..mendalam maksudnye tue...so jom kite cube pahami dan hayati perkara nie..

6 PRINSIPLES OF LIFE

1. No Point using limited life to chase unlimited money.

2. No point earning so much money you cannot live to spend it.

3. Money is not yours until your spend it.

4. When you are young, you use your health to chase your wealth, when you are old, you use your wealth to buy back your health. Difference is that, it is too late.

5. How happy a man is, is not how much he has but how little he needs.

6. No point working so hard to provide for the people you have no time to spend with.

SO FIKIR-FIKIRKAN ....DAN SELAMAT BERAMAL...

Keputusan SPM Diumum Hari Nie...

dup..dap..dup ..dap....mesti student2 yang tengah tunggu result SPM makin cuak hari nie kan..mane tak nye..Keputusan SPM diumum hari nie..so confirm malam tadi mereka tido tak lena..dok pikir ape la result aku ..hehe..aku dah alami pengalaman nie 8 tahun lepas..mase tue mak aoii..Allah je yang tau betape cuak nye aku nak pie amik result..terlalu byk aku pikir..memang malam tue aku tido tak lena giler la.. so pade adik2 yang amik result hari nie..All the Best yer..just nak pesan...berjaya dapat result cemerlang SPM tak menjanjikan kite tuk dapat result yang cemerlang mase kat universiti nnti kalo kite tak terus berusaha..yang penting kite terus fokus dan tahu hala tuju n cita2 kite tuk berjaya k..

ermmm...pas nie sekolah menengah dah jadi kenangan tuk mereka...bagi aku kenangan mase kat sekolah menengah memang terbaikkkkk la..seronok sangat bile ingat2 memori tue..heheh..next step dye pe lagi..pie study kat Universiti la..tak pun kolej2 swasta..ah..teringat pulak kat zaman mase belajo kat Universiti....ah..terus aku terngiang2 lak lagu ogy yg dalam cite ali setan tue.. so jom kite layan lirik lagu tue..


Wajah Rahsia Hati 

Dalam kehidupan ini

Yang terindah
Melalui usia remaja
Senda gurau suka duka
Sering berganti
Meninggalkan kesan abadi

Oh berdebar-debar hati nya
Kali pertama bertentang mata
Inilah pengalaman
Harus ditempuhi tiap insan

Kenakalan atau kesungguhan
Sukar mencari perbezaan
Betapa kau cuba melindungi
Jelas di wajah rahsia hati

Sunday, March 20, 2011

thanks en.cinta hati..

now aku de kat area agro bank kuala terengganu..act aku kat sini teman kan en. cinta hati de urusan ngan client..sementara client dye sampai aku pe lagi kan amik peluang la pie shopping kat dewandas..n hasilnye jeng jeng..aku berjaye dapat membeli dua pasang baju tuk kegunaan keje dan berfesyen..kihkih,cukup puas hati..puas hati..

semalam sempat gak pie desa murni n dapat la gak beli tudung dalam 4 helai and kain tuk wat baju sepasang..promosi kat desa murni nie sampai 4 april..aku sure punye la pas abis promosi tue mesti kuar promosi baru lak..thanks sangat kat en.cinta hati yer atas kesudiaan mengizinkan aku shopping..walaupun tak seberape tapi ianye amat bermakne..

Pagi Yang Gelap Kini Sudah Terang...

waduh..udah pagi ahad nie..sekejab je mase berlalu kan..now im still kat kg. tebakang, kuala terengganu lagi..cuaca kat sini berubah2..bile siang panas mak oii tak leh blah punye...then bile ke petang je..hujan n leh smpai ke malam...memang aku kebekuan bile nak tido..sejuk giler..tapi kalo dah ngantok tue..ape pun tak dihiraukan kan..pantang dihulurkan bantal..zzzzzzz....

pagi nie pun cuaca dingin je..aku rase cam kat tempat peranginan yang sejuk lak..sambil dengar kicauan burung..wah..tenang sungguh..inilah kelebihan bile tinggal kat kampung kan..kalo kat KL nie..mau kite dengar bunyi kenderaan je tak abis2.. kul 1 pagi pun cam trafik kul 5 petang kan..jam memanjang..tapi even camtue pun..aku tetap pilih dok KL..nape pilih KL tue korang pikir la sendiri k..coz aku tau setiap kite nie ade alasan masing2 right..aku nak sambung menikmati keindahan alam nie.. chow...

Friday, March 18, 2011

balik kampung..oh ho balik kampung..

yuhu, now aku on my way balik kampung halaman my hubby..kami gerak dari ofis aku dalam kul 4:35 petang tadi,now dah kul 9:20 malam still tak sampai lagi.. mau 5 jam perjalanan baru sampai. dah kematu punggung aku nie ha.. irfan pun dah tido..

ape yg aku suke bile balik ganu nie,mesti aku tak lepaskan peluang tuk pie cuci mate kat desa murni..ala gedung tudung yg murah giler tue.. aku rase all the time ade je promosi yang mereka wat..mau aku tak terjebak same kan.. pastu aku suke lepak kat pantai batu buruk sambil makan eeafood kat kedai berdekatan.. memang best ah kan..

nampak gaye cam kami dah nak sampai nie..nanti aku update aktiviti aku kat cini k,

Zizan Raja Lawak Menyanyi???

haishh...aku minat giler kat zizan raje lawak..dye nie dah la lawak..selambe lak tu..lagi satu yang aku suke pasal dye ..sepanjang yang aku tau..memang takde la kontroversi yang dye cetuskan tuk membuatkan peminat dye menyampah ...tapi makin suke ade la..coz cara dye memang sempoi.. zizan nie bermule memang dari bawah..n now..Alhamdulillah rezeki dye kan...dari pelawak then jadi pengacara, de program sendiri n finally jadi penyanyi dengan terhasilnye lagu duet zizan ngan dina era yang bertajuk Selamat Tinggal..first time aku tengok video clip nye..aku dah suke..zizan memang ade talent tuk jadi artis serba boleh..


tak sabar aku nak tengok zizan bergandingan ngan sharifah shahirah n raja azura kalo tak silap aku tuk mengacarakan Anugerah Bintang Popular Berita Harian tuk tahun nie..mesti best... klah tanpe membuang mase lagi..ape kate jom kite layan video nie.. :)





video

Thursday, March 17, 2011

BEN ASHAARI : LELAKI vs PEREMPUAN KERANA FIZIKAL


salam..pembuka entry aku hari nie adalah datangnye dari segmen Mr. Ben..tajuk segmen nie memang bikin panassss...so mari kite semua menjawab semua persoalan tue..hek ehhh...  ( cam husin dalam cite hantu kak limah balik rumah ).. . 


  1. Sila jawab soalan ini ...
    1. Anda pernah jatuh cinta ? Apakah yang membuatkan anda jatuh cinta ? Kerana fizikal atau keperibadiannya ?
      - haishh..jgn kate jatuh cinta..jatuh tangga pun penah..hehe..kebiasaannye aku jatuh cinta tue of course sebab fizikal dan jugak keperibadiannye..kasik balance..huhu..
    2. Apakah anda jenis mengutamakan fizikal dalam memilih pasangan hidup ? Kenapa ?
      takde la utama..tapi memandang la gak fizikal dye kan....cam aku nie dah le rendah..tentu nak cari pasangan idup yang tinggi dari aku..then biarla sedap mate memandang..kite nak idup selamanye ngan dye kan..kalo tak suke tgk dye..camne nak idup bersame..tul tak..
    3. Bahagian fizikal manakah yang membuatkan anda tertarik ? Kenapa ?
      ketinggian dan, rupe n badan dye..lagi satu..bulu matenye yang panjang n lentik.. hik3.. aku suke yang tinggi coz aku nie rendah je..then bulu mate aku pun pendek je..kalo dpt suami yg bulu mate panjang..so Insya Allah bulu mate anak aku panjang gak nnti..n Alhamdulillah Allah makbulkan doa aku..anak aku irfan darwisy, bulu mate dye panjang n melentik..suker.. :)
    4. Pendapat anda jika pasangan yang dah berkahwin mengatakan 'berisi tandanya bahagia' .. Apakah anda setuju ?
      haish..hambe tak setuju..tapi tue la reality yang happen skang kan..bile dah kawin je..mule la badan naik..kami pun same camtue gak..hubby aku dulu punye la kurus melidi..now adoi ai..dari size S/M ke size L/XL tu beb..baru je nak 3 tahun kawin..huk3..memang tak setuju..bahagia bukan diukur dari berisi ke tak..huk3...
    5. Setujukah , lelaki kacak biasa kaki perempuan dan perempuan cantik pula materialistik ? Jelaskan pilihan jawapan anda ..
      - tak setuju coz tak semua mereka tue seperti yang digambarkan.. memang ade happen kan..tapi tak bole la wat conclusion camtue.. :)
    6. Beri contoh LELAKI IDAMAN ( bagi perempuan ) dan PEREMPUAN IDAMAN ( bagi lelaki ) ... Sila jelaskan pilihan anda .. kenapa anda pilih 'si dia '  ..
      lelaki idaman ku adalah my hubby.. saye pilih dye kerana fizikal dan keperibadian nye yang menarik hati ku..my hubby sgt loving n caring kat aku..then of course tinggi..alhamdulillah..
    7. Apakah anda berpuashati dengan fizikal pasangan anda sekarang ?
      buat mase nie tak..coz aku n en.cinta hati dah berisi..so aku memang tengah diet tuk mengembalikan berat yang aku nak.. cayok!!! so en. cinta hati..jom join diet..asyik on off je..huk3..
    8. Apakah anda berpuashati dengan fizikal anda sendiri ?
      tipu la aku berpuas hati seratus peratus..ala..kalo tgk orang cantik ..mesti cam terdetik punyer la....eee..cantik nye dye..kalo bole nak gak cantik cam dye..aper3 pun yang penting Aku amat bersyukur dengan kurniaan Allah nie kerana memiliki fizikal yang sempurna..alhamdulillah..
    9. Perlukah seseorang wanita / lelaki itu menjaga tubuh badan kerana kehendak pasangannya ?
      - bagi aku itu terpulang coz sometimes kehendak pasangan kite tue tuk kebaikan kite gak kan.. 
    10. Zaman sekarang ini , terlalu banyak produk menguruskan badan ... Apakah anda rasa ianya benar benar mujarab ? Ada bukti ? heheh..
      - tul la..byk sangat produk..so far yang aku try takde la berkesan sgt..tapi kawan2..yang aku nak share ngan korang nie..diet atkins..yes..nie memang berkesan ok..dalam 4 minggu aku dah turun dari 51kg ke 47 kg beb..cayok..kalo nak tau lebih lanjut pasal diet nie..tgk kat cini..
      berakhir sudah sesi soal jawab..so saper2 nak join..jom... kat sini..

Wednesday, March 16, 2011

Kenape Nak Diet???

ermm...aku dah lame giler tak update pasal diet atkins yang aku tengah jalani skang ni oiii..kalo tak salah..hari nie adalah hari yang ke 30 dah....even dah 30 hari..byk gak aku kantoi..semua yg kantoi tue sebab tak tahan godaan makanan yang aku tak jumpe kat KL nie..bile balik melaka baru  jumpe..so ape lagi..belasah la kan..nnti dah balik KL tak leh nak makan..tul tak?? sape setuju..angkat tangan macam sayer...hehehe...

so tuk menu arinie..bfast tadi..aku just makan ayam goreng berempah, telur rebus 1 n telur mata 1..pastu bape gelen air masak aku minum pun aku dah tak tau..hhehe..jadi kembung air lak aku nnti haaa.. so aku teruskan menu diet aku lunch tadi ngan makan sayur kacang panjang + ikan pari bakar + air asam..perghh...memang terbaik dari kedai la..aku tiap2 hari beli ikan bakar kat kedai pak cot nie..addicted agakye aku nie..hisshh... bile orang lain tau aku diet..mesti dok tanye..nape nak diet..kan dah kurus..bukan gemuk pun..haishh..penat aku nak jawab tau..meh aku jawab tuk yang berbillion kalinye.. "saye diet nie coz saye rase kurang selesa ngan diri sendiri..especially bile jalan saye dah rase peha gebu saye nie saling bercium pipi n main lage2 antara satu same lain tanpa segan dan silunye"..memang siyess aku tak selesa giler..so aku pun terus amik keputusan tuk diet..n till now still on diet k.. to taknakgemuk group..jumpe nnti 10 april nie k..Insya Allah..

tuk mengetahuan korang..berat aku before diet nie adalah 51kg..but now dah sebulan aku berdiet..n berat badan aku skang adalah 48 kg.. minggu lepas dah turun 47kg..but ko tau jelah nape kan..minggu lepas kan aku de balik kg..so pepaham jelah nape naik balik yerkkk... now..aku dah on track balik..tuk teruskan target aku tuk mendapat berat ideal 45 kg.. lagi less dari tue pun bagus gak..hehehe..lame2..kurus melidi lak aku jadinye..so rahmah..teruskan usaha..cayok!!!!.. 45 kg.....tunggu akuuuuuuuuuuuuuu.....


Tuesday, March 15, 2011

BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN



Segmen dari Mr. Ben tuk hari nie..ermm..menarik...so mari kite pakat same2 join dan proud ngan negeri kelahiran kite yang tercenta k..

Sila ceritakan latar belakang anda ...


 - aku isteri kepada En. Azrul dan ibu kepada Irfan Darwisy..
 - aku berasal dari Melaka..
 - umur aku baru je sweet 27 dis coming 25th april..(saje promote lak)
 - aku de 8 adik beradik n aku no 6 yo..
 - degree holder in office system management ( x-student UiTM Dihatiku)..huhu..
 - faveret kaler : merah , hitam , putih..
 - suke travel, layan tenet n baru berjinak2 suke main masak2..



Profesion anda sekarang ?

- aku seorang setiausaha yang begitu setia sekali..kih..kih..

Blog favourite anda .. kenapa ?

- dah penah jawab soalan nie before..aku suke blog :
Mr. Ben, Hanis Zalikha, fatin liyana , amy-ameera n 1001 resepi.. sebab masing2 ade keistimewaan yang menarik aku tuk terus membace setiap entry yg mereka post.. like hal persekitaran yg berlaku, kehidupan as student, make up , life as model and yg paling best..resepi beb..al maklum la dah berkeluarga nie kan..semakin suke main masak2.. hik3..

Blog yang anda tak suka nak masuk .. kenapa ?

- saper2 punye blog yang nak tunggu loading siap aku leh tido n bangun balik pun tak siap2..aku tak suke blog yang terlalu byk gadget dan melembabkan aku tuk access blog si owner tersebut..


Impian anda terhadap blog anda ..

- impian aku kat blog nie....ermm...erm....hope semakin ramai follower dan pembace yang sudi membace dan menghargai hasil tulisan aku yg tak seberape nie..thanks pade korang yang dah jadi follower aku k..teruskan usaha kite untuk same2 menaik tarafkan industri blogger nie.. hehehe (cam dapat award pulak)..

sekian...love ya.. :)

Monday, March 14, 2011

My First Date Story..


My First Date story..hik3...wah..nie yang teringat zaman2 dolu mase becenta nie..mengimbau 5 tahun yang lalu..semuanye bermula di alam cyber..kami berkenalan tru frienster..mase tue tengah giler nak main frienster kan..huk2..nak ramaikan kawan..aku add la salah sowang nye en. cinta hati aku nie..mase tue..ayat aku standard je kat semua orang.." i add just nak tambah kawan..if tak nak..just ignore je.." so sebulan pastue suddently dye reply..then dye bagi id tuk YM n fon no..dari situ la kami berYM pulak..mase start YM tue..wah..rase cam best nye..yelah kan..coz kite ade someone yang kite leh borak n cam care pasal kite..dalam 2 minggu gak kami YM..then finally decide tuk jumpe..yang kelakarnye..mase tue actually kami same2 kat shah alam..pastue jiran lak tue..aku kat sek. 8 and dye kat sek. 7..huk2..memang sepanjang 2 minggu tue kami just berYM dan sms je..memang syok kan mase awal2 cam nak becenta nie..hari2 happy je..hik2..akhirnya...hari yang ditunggu tibe..mase tue aku ingat lagi..dye datang area umah aku kat sek. 8....yg tak tahan tue..tempat pertama first date kami adalah di pondok telefon..haha..mase tue mesti la malu2 kucing kan..cakap pun cam cover2 gitu..hek2..dalam ati mase tue memang berbunge giler..

kami just borak2 kat pondok telefon tue..mase tue dye datang just bawak scooter..so yelah kan..first date kan..tak kan terus nak kuar kan..so memang kami duk situ lepak n borak2 jelah..petang tue cam di awangan je..then dah penat borak2 kat situ..kami pun pie jalan kaki sesame pie kedai mamak yang terdekat..mase tue rase cam sweet giler je..jalan sesame pie mamak even ade scooter..memang sempoi..tangan aku memang sejuk giler mase tue..cuak n nervous beb..dye pun cakap cam cover2 gak..hik2.. memang rase heaven la first date tue..alhamdulillah semuanya tak berakhir di situ..sebenarnye itulah perjalanan lembaran love story kami bermula..n start dari situlah kami lebih banyak bergayut kat telefon..n finally pada 04.03.06 termeterailah kami as couple..setalah 2 tahun lebih menyulam cinta.. then pada 07.06.08..kami akhirnye sah menjadi suami isteri...love you en.azrul..love u so much..semoga hubungan kite kekal hingga akhir hayat.. amin..

hehe..itula cerita saye..simple je.. so nak tag kawan2..

SEGMEN :BEN ASHAARI SOAL CINTA



wow..gempak segment Mr. Ben kali nie..tajuknye je begitu mengujakan..kih..kih..so mari kite sesame jawab persoalan yang dikemukakan dengan hati yang tulus ikhlas..cewahh... im a gurl..so kat bawah nie la soalan yang perlu di jawab..come..we go tru together.. huk3...

Jika anda blogger PEREMPUAN maka inilah soalannya ..
    1. LELAKI pilihan anda ? 
      - seorang yang kelakar coz aku suke gelak, tinggi dari aku of course la kan..sedap mate memandang dari pandangan mate aku nie ha.. n terima aku seadanya..takde nak suh aku ubah itu ini tuk nak puaskan hati dye.. uwek...
    2. Perlukah lelaki SEKSI ? Definasi SEKSI seorang lelaki bagi anda ? 
      bagi aku seksi tue terlalu subjektif..ade yang kate lelaki yang berbulu dada tue seksi..tapi aku tak suke..hik3...pandangan aku la kan....lelaki tue seksi bile dye berbaju melayu lengkap dan bersampin..memang mantop la..hik2... lagi satu mereka bergaye kasual dan stylo..cam artis like anuar zain n awal ashaari..tengok memang menggetar jiwa la..hik2..
    3. LELAKI pastinya sanggup berkorban demi cinta .. Apakah anda rasa LELAKI hanya berkorban sebelum memiliki cinta anda ? Apa jadi selepas dah miliki cinta anda ?
      - ermm..based on my experience..lelaki lebih sanggup bekorban demi cinta nie memang mase nak tackle kite..yelah..mase tue semuanya bole..semuanya sanggup..then when kite dah sayang..mulelah tunjuk belang..itu tak bole..ini tak bole..ermm..tapi alhamdulillah my hubby sanggup bekorban tuk aku till now.. love u hubby...muah..
    4. Pastinya anda tidak sanggup BERMADU bukan ? Kenapa ?
      oh..soalan ape kah ini..tidak..tak ade wanita yang sanggup untuk dimadukan.. bagi aku biarlah kasih sayang hanye milik kami berdua.. pasti akan ada hati yang terluke bile bermadu nie..yelah..biase la..pasti yang baru lebih diberi perhatian..yang lame or tua..akan makan hati je..kurang perhatian..itu yang selalu terjadi right..
    5. Jika anda mengetahui pasangan anda punya teman wanita lain , apakah yang akan anda lakukan ? 
      serius..aku nie keras n hati kering..once aku dah tak suke..Insya Allah aku leh kekal tak suke..dah tentu aku tinggalkan je..nape kite nak bersedih atas kegembiraan orang lain..mereka syok becenta..kite nak bersedih ker?? eee..tak sesuai..baik kite enjoy ngan life.. 
    6. LELAKI atau PEREMPUANkah mudah berlaku curang ? 
      - bagi aku..memang lelaki yang mudah curang..perempuan nie..once dye dah sayang seseorang tue..dye setia je tau..trust giler la kat pasangan nye..but lelaki nie pantang ade gurl mengendeng2 n gedik2 skit..mule la nak curang..nak skandal2 nie..ermm..
    7. SETIA... pada pendapat anda , siapakah yang lebih setia pada cinta ? Apakah buktinya ?? 
      - of course la perempuan lebih lagi setia dari lelaki.. buktinye..aku sendiri penah alami nie semua..bayangkan mase becenta..kena berjauhan coz aku kena praktikal kat melaka..then my bf tue kat kl..so aku nik dok ingatkan dye je ha..tak sabar nak bis praktikal n balik kl tuk jumpe dye.. balik2 kl je..aku dapat tau..dye selalu kuar ngan gurl satu ofis ngan dye..OMG... setia ke lelaki tue?? eee...
    8. Apakah anda seorang yang mudah cemburu ? 
      - yessss...dari kajian Dr. Fadzilah Kamsah pun..sape yang lahir bulan April memang seorang yang sangat cemburu..aku akui memang aku nie sangat cemburu..bayangkan ye..aku nie..kalo de name gurl je kat list contact hubby aku...abis semua aku tanye..nak2 kalo de msg2..abis ah..memang perang dulu..huhuh...

      ah...terjawab semua persoalan Mr. Ben nie..memang seronok rasenye berkongsi opinion dan feeling kite ngan kawan2 kan..so jom join segmen nie.. kat cini k..